Staroświeckie muffiny z borówką amerykańską

Staroświeckie muffiny z borówką amerykańską
Zdjęcie - Staroświeckie muffiny z borówką amerykańską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przedstawiam tradycyjny, staroświecki przepis na muffiny z borówką amerykańską. Te muffiny to właściwie klasyka. Często gęsto przepis ten się modyfikuje a to dodając mąki kukurydzianej, a to dosypując płatków owsianych, na moim blogu pojawiło się już kilka takich wariacji. Dziś jednak najprostsze, najzwyklejsze, ale za to jakie pyszne, muffiny z borówką amerykańską. Puszyste odrobinę wilgotne ciasto z kawałkami soczystych owoców, czego innego można chcieć w środku zimy ;). Przepis pochodzi z "Muffin sampler" autorstwa Jana Siegrist.
Zdjęcie - Staroświeckie muffiny z borówką amerykańską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na 12 babeczek, bądź 8 pudełeczek:
  • 60g margaryny
  • 65g cukru (można dodać więcej)
  • 2 jajka
  • 285g mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 260g mleka
  • 210g borówki amerykańskiej (o tej porze roku użyłam mrożonej)
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżeczki cukru do obsypania
Formę na muffiny wyłóż papilotkami lub rozstaw pudełeczka do wypieku babeczek na blaszce. Rozgrzej piekarnik do 190C. W dużej misce ręcznie lub za pomocą robota kuchennego utrzyj margarynę z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj jajka i ucieraj przez kilka minut. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsyp połowę mąki do kremowej masy dodaj połowę mleka i wymieszaj, ale tylko do połączenia składników. Dodaj pozostałą mąkę i mleko i wymieszaj jeszcze raz tylko do połączenia składników. Odmierz wyznaczoną ilość borówki, dodaj łyżkę mąki i delikatnie wymieszaj, tak aby wszystkie owoce były nią pokryte. Wsyp owoce do ciasta i delikatnie je wymieszaj. Zdjęcie - Staroświeckie muffiny z borówką amerykańską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Łyżką przełóż ciasto do papilotek/pudełek do 3/4 ich wysokości. Wierzch każdej babeczki oprósz około 1/2 łyżeczki cukru. Piecz około 20-25 minut aż babeczki wyrosną. Najlepiej po około 20 minutach nakłuj ciasto patyczkiem jeżeli jest wilgotny zostaw babeczki w piekarniku na kolejne 5 minut. Aby ciasto zarumieniło się z wierzchu na 2-3 minut przed końcem pieczenia włącz termoobieg.
Zdjęcie - Staroświeckie muffiny z borówką amerykańską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego :) Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów