Spaghetti z cytrynowo – pietruszkowym pesto

Spaghetti  z cytrynowo – pietruszkowym pesto

Szybki ale dobry  obiad to coś czego potrzebujemy w tygodniu. Takim daniem w najbliższych dniach będzie u mnie spaghetti z pesto. Smak tego pesto jest boski a wszystko to zasługa prażonego słonecznika. Do makaronu użyłam 3 łyżki a resztę włożyłam do słoiczka i będzie na kolejny awaryjny obiad.

Zdjęcie - Spaghetti  z cytrynowo – pietruszkowym pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 100 g pestek słonecznika uprażonych na suchej patelni
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g listków natki pietruszki bez łodyżek
  • 40 g startego parmezanu
  • 120 ml oliwy extra virgin
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 30 g soku wyciśniętego z cytryny
  • 1/3 łyżeczki soli morskiej
  • 1/3 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu

Uprażone na złoto pestki słonecznika wystudzić, następnie zmiksować z czosnkiem. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę, na końcu doprawić solą i pieprzem. Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. Wymieszać z kilkoma 2-3 łyżkami pesto. Posypać parmezanem i natychmiast podawać.

Pozostałe pesto można przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce kilka dni.

Smacznego:)

Kategorie przepisów