Spaghetti a'la Dominicana

Spaghetti a'la Dominicana

Potrawa trochę włoska, a trochę karaibska – wariacja na temat spaghetti prosto ze słoneczniej Dominikany. Zamiast mięsa mielonego, nieco pikantnego salami. Do tego oliwki i kapary, które dodają potrawie wyrazistości, no i oczywiście sos pomidorowy :)
Wszystkie te składniki świetnie się uzupełniają i tworzą smaczne i aromatyczne danie, którego przygotowanie zajmie dosłownie 20 minut :)

Zdjęcie - Spaghetti a la Dominicana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SPAGHETTI A LA DOMINIKANA
(2 porcje)

  • 180g makaronu spaghetti,
  • 100g salami,
  • 1 duży, mięsisty pomidor,
  • 200ml przecieru pomidorowego,
  • 1 niewielka cebula,
  • ½ zielonej papryki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki zielonych oliwek,
  • 1 łyżeczka kaparów,
  • 3-4 łyżki mleka skondensowanego niesłodzonego (opcjonalnie),
  • sól i pieprz,
  • suszone lub świeże oregano,
  • 2 łyżki parmezanu,
  • 1 łyżka oliwy


Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić w kostkę, oddzielając pestki. Salami pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać. Paprykę pokroić w paseczki.
Na patelni rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć na niej salami. Po chwili dodać cebulę i paprykę, a gdy trochę zmiękną, dodać czosnek i smażyć jeszcze kilkanaście sekund. Dodać pomidory i sos pomidorowy. Dusić pod przykryciem 10 minut. Dodać oliwki i kapary, wlać mleko skondensowane, doprawić sos solą, pieprzem i oregano.
W tym czasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i od razu wymieszać z sosem. Na koniec posypać parmezanem.


(na podstawie przepisu z Dominican Cooking)

Zdjęcie - Spaghetti a la Dominicana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Spaghetti a la Dominicana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów