Sos tatarski z nutą świeżych ziół

Sos tatarski z nutą świeżych ziół
Zdjęcie - Sos tatarski z nutą świeżych ziół - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sos tatarski z nutą świeżych ziół - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sos tatarski z nutą świeżych ziół - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sos tatarski z nutą świeżych ziół - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sos tatarski z nutą świeżych ziół - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 100 g marynowanych pieczarek
  • 100 g kiszonych ogórków
  • 10 g musztardy, np. dijon
  • 10 ml octu winnego
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół: bazylii, tymianku, rozmarynu, oregano, majeranku
  • 1 duże jajko
  • 1 cebula dymka
  • 1 szczypta cukru
  • ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie

Jajko parzymy wrzątkiem przez około 10 sekund. Następnie przelewamy zimną wodą.

Wbijamy do wąskiego i wysokiego naczynia lub słoika. Dodajemy musztardę, ocet, sól oraz cukier. Na koniec wlewamy olej.


Blender ręczny wkładamy do naczynia w taki sposób, by dotykał dna. Ubijamy na średnich obrotach, a gdy na dnie zacznie powstawać majonez, podnosimy końcówkę powoli do góry. 

Miksujemy do uzyskania jednolitego majonezu.


Pieczarki, kiszone ogórki oraz dymkę drobno kroimy i dodajemy do majonezu.


Dodajemy posiekane świeże zioła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.


Przechowujemy w lodówce do 5-7 dni.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów