Sorbet brzoskwiniowy z bazylią

Sorbet brzoskwiniowy z bazylią

Lato w tym roku nas nie rozpieszcza. Znacznie więcej jest tych deszczowych dni niż słonecznych. Na szczęście mimo mało sprzyjające aury nie brakuje pysznych owoców, których jest teraz pod dostatkiem. Do ścisłej czołówki należą soczyste brzoskwinie i nektaryny, z których postanowiłem przygotować wyjątkowo prosty i bardzo orzeźwiający sorbet. Dojrzałe owoce ugotowałem w lekkim syropie, który można przygotować bez cukru (wystarczy odrobina wybranego słodzika), obrałem ze skórki i zmiksowałem ze świeżymi listkami bazylii. Pozostały płyn można wykorzystać na przykład do herbaty mrożonej, na którą przepis pojawi się już niebawem. Taki sorbet brzoskwiniowy można przygotować również z owoców z puszki lub wykorzystać domowe weki. Jednakże latem byłoby grzechem nie wybrać ich w formie świeżej. Szczególnie że są one naturalnie słodkie i soczyste, a z garstką listów bazylii będą wspaniale orzeźwiały w gorące dni. Jeżeli dorwiecie bardzo miękkie brzoskwinie lub nektaryny, to możecie nawet pominąć etap gotowania. Ja byłem akurat niecierpliwy i nie chciałem już czekać, aż owoce dojrzeją, plus miałem już plan na to, co zrobić z syropem. ? Mam nadzieję, że ten sorbet brzoskwiniowy z bazylią zachwyci Was tego lata i rozpromieni nawet te deszczowe dni. W końcu ma piękny słoneczny kolor! Szczególnie polecam go osobom, które preferują zdrowe zamienniki deserów lub ograniczają spożycie cukru, bo takimi lodami na patyku można się zajadać bez wyrzutów sumienia. W końcu to sama natura!

Zdjęcie - Sorbet brzoskwiniowy z bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sorbet brzoskwiniowy z bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sorbet brzoskwiniowy z bazylią Łukasz Lato w tym roku nas nie rozpieszcza. Znacznie więcej jest tych deszczowych dni niż słonecznych. Na szczęście mimo mało sprzyjające aury nie… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska 

Ilość porcji: 6-8 Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 15 minut 15 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 6 dużych brzoskwiń lub nektaryn (ok. 800 g)*
  • 3 łyżki miodu, syropu klonowego, cukru, erytrytolu lub ksyliotru (w przypadku słodkich owoców można pominąć)
  • 100 ml wody
  • garść świeżych listków bazylii

PRZYGOTOWANIE

  1. Brzoskwinie przekrój na połówki, wyciągnij z nich pestki i umieść w rondelku.
  2. Do owoców wlej wodę i dodaj wybrany słodzik. Gotuj je pod przykryciem na małym ogniu przez 10-15 minut, aż zmiękną, a skórka zacznie odchodzić. Odstaw do wystudzenia.
  3. Brzoskwinie odsącz z syropu (syrop możesz wykorzystać później do herbaty mrożonej) i obierz z nich skórkę.
  4. Owoce włóż do kielicha blendera wraz z listkami bazylii i zmiksuj, aż składniki się rozdrobnią.
  5. Foremki do lodowych lizaków napełnij musem, włóż patyczki do lodów i wstaw do zamrażarki na 8-12 godzin.

UWAGI

*Możesz wykorzystać również brzoskwinie w syropie z puszki lub domowej spiżarni i pominąć etap gotowania.

Kategorie przepisów