Sola zapiekana pod pieczarkowo-serową kołderką

Sola zapiekana pod pieczarkowo-serową kołderką

Miałam dzisiaj ochotę na rybę przyrządzoną trochę inaczej niż zwykle - nie smażoną , a zapiekaną . Do piekarnika powędrowała sola , a towarzyszyły jej plasterki pieczarek i starty żółty ser - bardzo smaczne towarzystwo :)

Zdjęcie - Sola zapiekana pod pieczarkowo-serową kołderką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 2 filety z soli
  • 15-20 dag. pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 spora cebula
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • żółty ser starty na grubej tarce
  • pieprz , sól , curry , słodka papryka
  • masło do wysmarowania naczynia

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem . Ułożyć w nim filety uprzednio skropione sokiem z cytryny . Dobrze je posolić , oprószyć pieprzem i curry , posypać drobno pokrojonym czosnkiem .

Zdjęcie - Sola zapiekana pod pieczarkowo-serową kołderką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tak przygotowaną rybę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 C i zapiekać przez około 15-20 minut .

W tym czasie obrać pieczarki , pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni dodając łyżkę masła . Pod koniec smażenia dodać i podsmażyć pokrojoną w ćwierćplasterki cebulę . Doprawić solą i pieprzem do smaku .

Na upieczonych filetach rozprowadzić śmietanę ( lub jogurt ) , na tej warstwie rozłożyć usmażone pieczarki , posypać startym żółtym serem i papryką . Tak przygotowaną rybę wstawić z powrotem do piekarnika i zapiekać do momentu roztopienia się sera .

Zdjęcie - Sola zapiekana pod pieczarkowo-serową kołderką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sola zapiekana pod pieczarkowo-serową kołderką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Efekt końcowy :

Zdjęcie - Sola zapiekana pod pieczarkowo-serową kołderką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów