Śnieżne kule, czyli waniliowo - kokosowe babeczki pod kremem z kwaśnej śmietany

Śnieżne kule, czyli waniliowo - kokosowe babeczki pod kremem z kwaśnej śmietany
Zdjęcie - Śnieżne kule, czyli waniliowo - kokosowe babeczki pod kremem z kwaśnej śmietany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zima w pełni, zimno, mroźno prognozy przewidują kolejne opady śniegu, może więc zamiast jej się bać zaprośmy ją do kuchni. Można przecież upiec śnieżne kule, na ciepło, słodko z kokosem. Te śnieżne kule to nic innego jak delikatne, puszyste, waniliowe ciasto na bazie kwaśnej śmietany z dodatkiem wiórków kokosowych, przykryte cieniutką warstwą kremu obtoczone w kokosie. Nie są to jakieś wyszukane babeczki, ale wystarczająco smaczne i łatwe w przygotowaniu aby być dobrym dodatkiem do ciepłej herbaty lub kakao po powrocie z zimnego dworu. Przepis pochodzi stąd. Zdjęcie - Śnieżne kule, czyli waniliowo - kokosowe babeczki pod kremem z kwaśnej śmietany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 12-14 babeczek:
  • 220g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 113g miękkiego masła
  • 160g cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 125 ml kokosowego lub zwykłego mleka nie z lodówki (użyłam kokosowego)
  • 95 ml kwaśnej śmietany
  • 60g wiórków kokosowych
Piekarnik rozgrzej do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw na później.

Do misy miksera elektrycznego wrzuć masło i ucieraj aż powstanie puszysta masa. Stopniowo dodawaj cukier, ubijaj około 3 minut aż masa będzie biała i puszysta. Cały czas ucierając dodaj ekstrakt z wanilii, następnie dodaj po jednym jajku. Do gładkiej masy dodaj połowę przygotowanej wcześniej mąki oraz połowę mleka kokosowego. Kiedy składniki będą już dobrze połączone dodaj pozostałą mąkę i mleko, mieszaj chwilę aż powstanie jednolita, kremowa masa. Na koniec dodaj śmietanę i kokos i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do papilotek. Użyj dwóch łyżek, lub łyżki do lodów. Zapełnij papilotki do 3/4 ich wysokości. Piecz od 18 - 20 minut, aż babeczki ładnie wyrosną. Nakłuj patyczkiem, jeżeli po wyjęciu z ciasta jest suchy to znaczy że babeczki są gotowe. Wyjmij babeczki z piekarnika, pozostaw na chwilę w formie w której się piekły następnie przełóż na kratkę do wystudzenia.
Zdjęcie - Śnieżne kule, czyli waniliowo - kokosowe babeczki pod kremem z kwaśnej śmietany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami W międzyczasie przygotuj krem.
Składniki na krem*
  • 35g miękkiego masła
  • 140g kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2-3 kubki cukru pudru
  • wiórki kokosowe
* z podanych proporcji uzyskałam zbyt wiele kremu, proponuję zmniejszyć ilość składników o połowę.

Masło, śmietanę i ekstrakt z wanilii umieść w misie miksera i ubijaj aż powstanie puszysta masa. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo cukier puder. Kiedy masa będzie przyklejała się do ubijaka i nie będzie spływała to moment kiedy osiągnęła właściwą konsystencję. Ubijaj jeszcze przez 3-4 minut aż powstanie puszysty krem. Wiórki kokosowe wsyp do płytkiej miseczki. Tak przygotowanym kremem wysmaruj wierzch każdej babeczki następnie zanurz każdą we wiórkach kokosowych. Smacznego :) Zdjęcie - Śnieżne kule, czyli waniliowo - kokosowe babeczki pod kremem z kwaśnej śmietany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów