Śmietanowiec stracciatella

Śmietanowiec stracciatella

Zdjęcie - Śmietanowiec stracciatella - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To ciasto, to nic innego jak "Styropian" bez wiórków kokosowych. Bo choć kokos uwielbiam, to bardzo chciałam spróbować wersji z brzoskwiniami i czekoladą. I wiecie co ? To naprawdę pyszne połączenie smaków. Aż sama sobie się dziwię, że to napiszę, ale... ta wersja jest nawet lepsza od "styropianowej" (choć również bardzo dobrej) :-)
Ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na spód blaszki (u mnie 23 x 33 cm, ale lepsza będzie trochę większa). Drugą włożyć do zamrażarki (na ok. pół godziny).

Masa śmietanowa:
- 1 litr śmietany 18%
- 5 białek
- 1 szkl. cukru
- 2 budynie śmietankowe (bez cukru)
- puszka brzoskwiń
- 1 (lub 2) czekolada gorzka

Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać kilka minut. Dodać śmietanę oraz proszek budyniowy i dokładnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Masę wyłożyć na przygotowane wcześniej ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część (zamrożonego) ciasta. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180°C.
Zdjęcie - Śmietanowiec stracciatella - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Inspiracja: Śmietanowiec straciatella z brzoskwiniami.

Kategorie przepisów