Śledzik pod pierzynką

Śledzik pod pierzynką

Śledzik pod pierzynką to warstwowa sałatka ze śledziem, cebulką, ziemniakami, ogórkiem kiszonym, buraczkami i jajkami. Każdą warstwę smarujemy majonezem. Gotową sałatkę najlepiej odłożyć na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się przegryzły ;). Jest wspaniała! Bardzo smaczna i kolorowa. To moja ulubiona sałatka ze śledziem. W tym roku na pewno zagości na moim świątecznym stole. Można przygotować pojedyncze porcje dla każdego z gości z osobna, wówczas najlepiej zrobić ją w szklaneczkach lub małych salaterkach lub tak jak na zdjęciu w jednej większej misce. Ta porcja wchodzi idealnie do miski o średnicy 20 cm.


Zdjęcie - Śledzik pod pierzynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA ŚLEDZIKA POD PIERZYNKĄ


Składniki :
4 filety ze śledzia
1 cebula
3 średnie ziemniaki
4 ogórki kiszone
3 średnie buraki
3 jajka
majonez
sól, pieprz


Jak zrobić śledzika pod pierzynką :
Filety ze śledzia, jeśli są zbyt słone należy namoczyć w wodzie lub mleku. Ułożyć śledzie w naczyniu, zalać zimną wodą lub mlekiem, po godzinie wyciągnąć, odkroić mały kawałek i posmakować. Jeśli śledzie nadal są zbyt słone, należy zmienić wodę lub mleko i moczyć je dłużej. Wymoczone śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Buraki ugotować w osobnym garnku. Ugotowane warzywa obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, buraki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ogórki kiszone pokroić w kostkę i odcisnąć z nadmiaru wody. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo (jak ugotować jajko na twardo – klik), ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do miski przełożyć śledzie i cebulę, oprószyć pieprzem i wymieszać. Na śledziach rozsmarować warstwę majonezu. Ziemniaki oprószyć solą i pieprzem, wymieszać z ogórkiem kiszonym, ułożyć kolejną warstwę w naczyniu i posmarować majonezem. Na to ułożyć buraczki, posmarować majonezem. Na koniec posypać wierzch startymi jajkami. Sałatkę odstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Kategorie przepisów