Śledzie z rodzynkami i orzechami

Śledzie z rodzynkami i orzechami

Przepis na te genialne śledziki dostałam od koleżanki. To wybuchowa mieszanka różnych smaków.  Słone śledzie, słodkie rodzynki, ostra musztarda, gorzka gorczyca, słodko-gorzkie orzechy….Wydawać by się mogło, że nie pasują do siebie a jednak komponują idealnie dając niepowtarzalną przyjemność dla podniebienia.

Zdjęcie - śledzie z rodzynkami i orzechami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

-  1 opakowanie filetów śledziowych a’la matjas (250 g)

-  1 cebula,

-  2 czubate łyżki musztardy francuskiej,

-  50 g rodzynek,

-  50 g orzechów włoskich,

-  1 pęczek pietruszki

-  pieprz,

-  ½ szklanki oleju

 Sposób wykonania:

  1. filety śledziowe kroimy wzdłuż a następnie w dużą kostkę,
  2. cebulę kroimy w drobną kosteczkę,
  3. rodzynki zalewamy gorącą wodą i moczymy (około 10 min),
  4. orzechy jeśli są duże rozdrabiamy na mniejsze kawałki,
  5. pietruszkę płuczemy i siekamy,
  6. do miski wlewamy olej, dodajemy pieprz a następnie resztę składników,
  7. wszystko razem delikatnie mieszamy , przekładamy do  naczynia i odstawiamy do lodówki najlepiej na 24 godziny żeby składniki się przegryzły.

Kategorie przepisów