Śledzie z jabłkami i miodowym sosem

Śledzie z jabłkami i miodowym sosem

Zdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W moim domu, na Wigilię zawsze jadło się śledzie. Ja do nich „dorosłam” kilka lat temu i od tego czasu jestem fanką tych ryb. Bardzo lubię śledzie podawane ze słodką nutą, jak te po kaszubsku czy proponowane przeze mnie dziś- z chrupiącym jabłkiem i sosem z dodatkiem miodu.

Zdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To taka trochę dekonstrukcja klasycznej sałatki ze śledziami, w której przecież i jabłka, i cebula zawsze znajdzie swoje miejsce. Pozwoliłam sobie podać je w trochę nowocześniejszej i bardziej odświętnej wersji.

Zdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania tego dania użyłam matiasów (tych prawdziwych), jeśli nie macie do nich dostępu, inne dobre solone (i koniecznie wymoczone w zimnej wodzie, przed podaniem) śledzie też się nadadzą.

Zdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inne przepisy na śledzie znajdziecie TU :)

Zdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Śledzie namocz w zimnej wodzie, dokładnie odsącz ręcznikiem papierowy z nadmiaru wody. Pokrój na ukośne, ok. 2 cm kawałki, ułóż na talerzu.

Cebulę pokrój w cienkie krążki, zalej na 3 minuty wrzątkiem. Odsącz (będzie delikatniejsza i miękka).

Jabłko (ze skórką) pokrój w "zapałki"- cienkie paseczki. Skrop sokiem z cytryny.

Na śledziach rozłóż jabłko i krążki cebuli. Oprósz świeżo mielonym pieprzem.

Przygotuj sos: ocet połącz z miodem i oliwą. Polej nim sałatkę. Ozdób piórkami koperku.  Sałatkę podawaj lekko schłodzoną.

Kategorie przepisów