Śledzie w sosie koperkowym

Śledzie w sosie koperkowym

Uwielbiam te gotowe śledzie w sosie koperkowym, ale jem je bardzo rzadko, bo, jak każdy produkt przetworzony, zawierają sporo „E”. Najlepszym i najsmaczniejszym rozwiązaniem są domowe śledzie. Mogą być w różnych postaciach – z cebulką, z sosami, w różnych przyprawach, w sałatkach lub pod pierzynką. Ja mam dla was domowe śledzie w sosie koperkowym. Sos z ogórkami kiszonymi na bazie jogurtu i śmietany – to cała tajemnica pysznych śledzi na co dzień i wigilijny stół.

Zdjęcie - Śledzie w sosie koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śledzie w sosie koperkowym składniki:
  • 400g śledzi
  • 0,5l wody
  • 1 cebula
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 150g śmietany gęstej
  • sól, pieprz
przygotowanie:

Śledzie moczę w wodzie przez 3 godziny. Osuszam i kroję w ukośne paski.

Cebulę i ogórki kroję w drobną kostkę. Mieszam z jogurtem, śmietaną, koperkiem. Doprawiam.

W słoiku układam na przemian śledzie i sos, aż do wyczerpania składników. Szczelnie zamknięty słoik odstawiam do lodówki.

Zdjęcie - Śledzie w sosie koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie w sosie koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapisz

Zapisz

Kategorie przepisów