Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Zdjęcie - Śledzie po kaszubsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowałam śledzie po kaszubsku w pysznym aromatycznym sosie pomidorowym. Robiłam je już parę razy, mają niezwykły smak i ze stołu znikają bardzo szybko. To jeden ze staropolskich przepisów na śledzie. Gorąco polecam, to pierwsza propozycja przygotowana w ramach Kuchni Wielkanocnej 2010!

Składniki:
1 kg słonych śledzi, np. matiasy
4 duże cebule
1 szklanka przecieru pomidorowego
1 szklanka koncentratu pomidorowego
pół szklanki oleju
sól, pieprz
ziele angielskie
majeranek

Filety wymoczyć w wodzie - minimum 2 godziny, następnie wypłukać, odsączyć na sitku. Pokroić w większe kawałki.

Cebulę obrać, pokroić w talarki, wrzucić na patelnię, smażyć, aż się lekko zarumieni. Następnie wlać przecier i koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Wlać jeszczcze pół szkanki oleju, dodać ziele angielskie i majeranek.

Układać w słoiku warstwami: śledzie, sos, śledzie, sos...  Następnie zakręcić dokładnie słoik i przechowywać minimum 2 dni w zimnym miejscu.

Zdjęcie - Śledzie po kaszubsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego:-)

Zdjęcie - Śledzie po kaszubsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie po kaszubsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów