Sezonowa zupa ze świeżych pomidorów

Sezonowa zupa ze  świeżych pomidorów

Tak wiem, moja zupa nie ma typowo pomidorowego kolor, ale to właśnie dzięki wspomnianej sezonowości. Bo sezon teraz nie tylko na typowo czerwone, ale i malinowe, żółte czy pomarańczowe pomidory traw najlepsze. Ten miks gatunków i kolorów, jakich użyłam do gotowania, dał ten intensywny kolor.

Zdjęcie - Sezonowa zupa ze  świeżych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sezonowa zupa ze  świeżych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składników tu mało, smak za to czysty, aż słodki. Dojrzałe pomidory mają w sobie tyle słodyczy, że odpada nawet potrzeba dodania odrobiny cukru. Aromat broni się sam.

Zdjęcie - Sezonowa zupa ze  świeżych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jako dodatek podałam proste paluszki z ciasta francuskiego  i ostrego sera, wzbogacone szczyptą mieszanki suszonych pomidorów i bazylii. W sam raz z miseczką pomidorówki!

Zdjęcie - Sezonowa zupa ze  świeżych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sezonowa zupa ze  świeżych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sezonowa zupa ze świeżych pomidorów

Agata, 25 sierpnia 2014

Zdjęcie - Sezonowa zupa ze  świeżych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i smaż kilka minut. Zalej wodą, aby przykryła wszystkie składniki i gotuj ok. 10 minut.

Pozwól zupie ostygnąć, po czym dokładnie ją zmiksuj. Przypraw do smaku, podawaj skropioną oliwą z listkami bazylii.

PALUSZKI:

Chłodzone ciasto francuskie pokrój w długie paski. Każdy posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp tartym serem (i ewentualnie ulubionymi, suszonymi ziołami, kminkiem).

Zwiń w "świderek" okręcając pasek wokół własnej osi, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 minut (do zezłocenia) w temp. 210 oC.

Kategorie przepisów