Sezamowiec

Sezamowiec

Kokosowa beza , słodki sezam , kwaskowaty dżem i chałwa - i to wszystko w jednym cieście . Przepis na sezamowca dostałam od koleżanki [dzięki Zosiu ! :-) ] - piekłam go już kilka razy i wciąż cieszy się niezmiennym powodzeniem wśród osób , które miały okazję go spróbować . Może i Wam posmakuje :)

Zdjęcie - Sezamowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

ciasto :

  • 2,5 szklanki mąki
  • 20 dag margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 opakowania cukru waniliowego

Z podanych składników zagnieść ciasto , podzielić na 2 części . Rozłożyć w dwóch jednakowej wielkości blaszkach ( ja piekę w blaszkach o wymiarach 30 x 25 cm ) . Proponuję wyłożyć blachę papierem do pieczenia - ułatwi to później wyjmowanie ciasta .

placek numer 1 :

  • 5 dag masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 20 dag ziarenek sezamu

Na patelni rozpuścić masło z miodem i cukrem , następnie wsypać sezam , wymieszać . Lekko obsmażyć [trzeba mieszać , bo ma skłonności do przypalania ] i wyłożyć na surowe ciasto .

placek numer 2 :

  • kwaśny dżem lub powidła śliwkowe
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 10 dag wiórków kokosowych


Placek posmarować dżemem . Białka ubić na sztywną pianę , dodać cukier i dalej ubijać . Na koniec dodać wiórki kokosowe , wymieszać . Masę wyłożyć na drugi placek .

Oba placki upiec w temperaturze 180-190ºC przez 30-40 minut [ lub na termoobiegu przez 20-25 minut ] .

Masa chałwowa :

  • 20 dag chałwy waniliowej
  • 20 dag margaryny

Na patelni rozgrzać margarynę , dorzucić do niej pokruszoną chałwę , podgrzewać mieszając aż się połączą w jednolitą masę . Lekko przestudzić .

Po upieczeniu i ostudzeniu placków posmarować lekko ostudzoną masą placek z sezamem i przykryć plackiem z pianą . Masa nie może być zbytnio ostudzona , bo placki będą się rozdzielały .

Zdjęcie - Sezamowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów