Sernik z dżemem, migdałami i kruszonką

Sernik z dżemem, migdałami i kruszonką

Rozpływający się w ustach sernik z kruszonką, kwaskowatym dżemem i migdałami. Pyszności <3 Zapraszam do przygotowań!
Zdjęcie - Sernik z dżemem, migdałami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na ciasto:

175 g zimnego masła

150 g drobnego cukru

300 g mąki pszennej

szczypta soli

Składniki na masę serową:

750 g dobrej jakości twarogu z wiaderka

200 g drobnego cukru

4 duże jajka

1 op. budyniu waniliowego

1 łyżeczka aromatu waniliowego

skórka z 1 cytryny

Dodatkowo:

1 słoiczek dżemu wiśniowego

1/2 szklanki płatków migdałów

cukier puder do posypania

masło do wysmarowania formy

mąka do podsypania formy

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i rozcieramy między palcami na kruszonkę. Formę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Do formy przekładamy połowę kruszonki, wygniatamy nią spód oraz boki na wysokość 2 cm. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Pozostałą kruszonkę mieszamy z migdałami i również wkładamy do lodówki.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza (bez termoobiegu).W misie miksera umieszczamy cukier i twaróg. Miksujemy. Stopniowo dodajemy po 1 jajku, proszek budyniowy, aromat waniliowy i skórkę z cytryny.
3. Na schłodzony spód wykładamy dżem i równomiernie rozprowadzamy. Delikatnie wylewamy masę serową, a następnie posypujemy kruszonką z migdałami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50 minut. Wyciągamy, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)
Zdjęcie - Sernik z dżemem, migdałami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sernik z dżemem, migdałami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów