Sernik z białą czekoladą i pistacjami

Sernik z białą czekoladą i pistacjami

Nie chcę się tutaj za bardzo chwalić, ale tym ciastem przeszedłem samego siebie! Ten sernik z białą czekoladą i pistacjami jest tak obłędnie pyszny, że zniknął cały na drugi dzień po upieczeniu. Oczywiście z pomocą znajomych i rodziny, chociaż sam pewnie też dałbym mu radę. ? Po prostu po każdym skończonym kawałku ma się ochotę sięgnąć po następny i następny. Oj tak, połączenie białej czekolady i pistacji to coś, co łasuchy lubią najbardziej. ?

Ale od początku! Ten sernik z białą czekoladą i pistacjami upiekłem na kruchym maślanym spodzie typu shortbread. Jest bardzo kruchy, pięknie pachnie masłem, a za sprawą szczypty soli morskiej cudownie kontrastuje ze słodyczą ciasta. Dalej mamy delikatną masę serową, której smak podbiłem dużą ilością białej czekolady i wanilii. Możecie do niej dodać również pastę pistacjową dla spotęgowania wrażeń. Sam sernik upiekłem w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest bardzo delikatny, ścięty w punkt i wprost rozpływa się w ustach. Kruchy spód staje się wtedy również bardziej delikatny i poddaje się bez problemu naporowi widelca. Wierzch sernika ozdobiłem polewą z białej czekolady i solidną porcją pistacji, które sprawiają, że tak trudno jest się jemu oprzeć. W tym przepisie postawiłem na niesolone pistacje ze względu na ich intensywny zielony kolor. Jednak solone też będą świetnie smakować i stanowić fajny kontrapunkt dla słodyczy ciasta. Mam nadzieję, że ten sernik z białą czekoladą i pistacjami podbije Wasze serca równie mocno i stanie się Waszym ulubionym. ?

Zdjęcie - Sernik z białą czekoladą i pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik z białą czekoladą i pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sernik z białą czekoladą i pistacjami Łukasz Nie chcę się tutaj za bardzo chwalić, ale tym ciastem przeszedłem samego siebie! Ten sernik z białą czekoladą i pistacjami jest tak obłędnie…

Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 30 minutCzas gotowania: 2 godziny 2 godziny 

SKŁADNIKI

Maślany spód:

  • 200 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego brązowego cukru
  • duża szczypta soli morskiej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub 1 łyżka cukru waniliowego)

 

Masa serowa:

  • 1 kg mielonego twarogu w wiaderku*
  • 5 jajek
  • 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 50 g cukru pudru (lub więcej jeżeli ser był kwaśny)
  • 300 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub 1 łyżka cukru waniliowego)

 

Polewa:

  • 200 g białej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 100 g obranych niesolonych pistacji

PRZYGOTOWANIE

Maślany spód

  1. W misce wymieszaj mąkę wraz z cukrem, solą i ekstraktem z wanilii. Dodaj posiekane masło i zagnieć szybko ciasto. (Możesz się wspomóc robotem kuchennym z nasadką z nożami). Z gotowego ciasta uformuj kulę i wstaw ją na 30 minut do lodówki.
  2. Tortownicę o średnicy ok. 25 cm pokryj papierem do pieczenia. Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto i pokryj nim spód formy. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez ok. 25 minut do złotego koloru. Następnie wyjmij i odstaw do wystudzenia. W tym czasie przygotuj masę serową.

 

Masa serowa

  1. Twaróg przełóż do robota kuchennego z nasadką z nożami, wbij jajka, dodaj cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz skrobię ziemniaczaną i zmiksuj całość na gładką i jednolitą masę. Możesz również to zrobić za pomocą blendera ręcznego.
  2. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofali, a następnie połącz ją z masą serową.
  3. Foremkę zabezpiecz dokładnie od zewnątrz folią aluminiową i na podpieczony spód wlej masę serową.
  4. Formę wstaw do naczynia żaroodpornego wypełnionego gorącą wodą i całość umieść w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sernik piecz przez około 75-90 minut do suchego patyczka. (Jeżeli nie posiadasz naczynia, w którym zmieści się foremka z sernikiem, to upiecz go w sposób tradycyjny bez kąpieli wodnej i wstaw na dolną blaszkę dowolne inne naczynie z wrzątkiem, aby woda parowała w trakcie pieczenia. Zmniejsz wtedy również temperaturę do 160°C).
  5. Upieczony sernik pozostaw w piekarniku przez około 30 minut, aby przestygł, a następnie wyjmij go ostrożnie z wody i odstaw do całkowitego wystudzenia; najlepiej na całą noc.

 

Polewa

  1. Czekoladę wraz z masłem roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofali, a następnie posmaruj polewą wierzch wystudzonego sernika.
  2. Pistacje zmiksuj pulsacyjnie blenderem lub malakserem, aby pokruszyć je na mniejsze kawałki i posyp nimi wierzch sernika.
  3. Sernik odstaw w chłodne miejsce, aby polewa stężała, a następnie krój na kawałki.

UWAGI

*Zwróć uwagę, czy jest to 100% twaróg. Możesz również użyć tłustego białego sera i zmielić go samemu przez maszynkę.

Kategorie przepisów