Sernik różany

Sernik różany

W tym roku nie usmażyłam tradycyjnych pączków, więc płatki róży ucierane z cukrem, które dostałam od Mamy i które zwykle lądują jako składnik nadzienia, zostały niewykorzystane. Do czasu ;)
Pomyślałam sobie, że taka róża mogłaby wnieść zupełnie nową i oryginalną nutę smakową do sernika. Tak się też stało. W puszystym, kremowym serniku to właśnie ona gra pierwsze skrzypce. Jej smak jest jednak nienachalny, sernik nie jest przesadnie „uperfumowany”, lecz doskonale zrównoważony smakowo. Całości dopełnia polewa z białej czekolady i chrupiące płatki migdałów. Już po pierwszym kęsie sernik wylądował na liście najlepszych, jakie jadłam :) Gorąco polecam!

Zdjęcie - Sernik różany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SERNIK RÓŻANY
spód:
120g kruchych ciasteczek maślanych,
60g stopionego masła

masa serowa:
500g mielonego twarogu,
60g miękkiego masła,
60g cukru,
2 duże jajka,
3 solidne łyżki płatków róży ucieranych z cukrem,
2 łyżki wody różanej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej

wierzch:
2 łyżki płatków róży ucieranych z cukrem,
75g białej czekolady,
50ml śmietanki kremówki,
3-4 łyżki płatków migdałowych,
ewentualnie różowy cukier dekoracyjny lub różowe perełki cukrowe


Ciastka pokruszyć lub zmielić na pył. Dodać stopione masło i wymieszać – konsystencja powinna przypominać mokry piasek.
Dno tortownicy o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać ciastka i mocno ugnieść dłonią, tworząc spód. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i płatkami róży na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, dokładnie miksując, a następnie masę serową. Wlać wodę różaną, dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz krótko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do ciasta za pomocą łyżki lub trzepaczki. Masę wlać do tortownicy. Wstawić do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 60 minut.
Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy sernik całkowicie ostygnie, włożyć go do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Przygotować polewę. Płatki róży podgrzać (np. w mikrofalówce), żeby stały się bardziej płynne. Zrobić kleksy na serniku, nakładając różę łyżeczką. Śmietankę zagotować, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać, aż całkiem się rozpuści. Lekko przestudzić, a następnie polać sernik.
Płatki migdałowe lekko podprażyć na suchej patelni i posypać nimi sernik. Dodatkowo można posypać go także różowym cukrem lub perełkami.
Można podawać od razu lub włożyć do lodówki na kolejne kilka godzin, aby polewa stężała.


(inspiracja: blog Słodkie Cuda z moimi zmianami)


Zdjęcie - Sernik różany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik różany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów