Sernik kawowy z frużeliną wiśniową

Sernik kawowy z frużeliną wiśniową

Zdjęcie - Sernik kawowy z frużeliną wiśniową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To jest moje drugie podejście do tego pysznego sernika w pierwszym nie wiadomo czemu spód wyszedł dość twardy :-( dlatego tym razem jest na ciasteczkach z czekoladą ... sernik przypominającego trochę w smaku brownie - w dodatku bardzo sycący :-) i jaki pyszny ... naprawdę ciężko się od niego oderwać jak jest się smakoszem czekolady ... Polecam

 na spód

  • 200 g ciastek zbożowych z czekoladą
  • 100 g masła 

 masa twarogowa

  • 700 g twarogu 
  • 300 ml jogurtu greckiego 
  • 100 g ciemnego kakao 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady 
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 
  • 5 jajek ( osobno żółtka od białek) 

krem kawowo-czekoladowy 

  • 150 g masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki 
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • 100 g czekolady mlecznej 

ponadto

  • 1 słoiczek frużeliny wiśniowej

na spód 

Masło rozpuścić i lekko przestudzić, ciastka pokruszyć i wymieszać z masłem. Blachę posmarować oliwą i wyłożyć spód masą ciastko-wą, wstawić do lodówki. 

masa serowa

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - przestudzić. Kawę zmiksować na puszek - odstawić. Żółtka utrzeć z połową cukru na puszek, następnie powoli dodając ser na zmianę z jogurtem  ciągle ucierając. Na końcu wymieszać z rozpuszczaną czekoladą, kakao i proszkiem kawy.

Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Ubite białka wymieszać delikatnie z masą serową. Całość przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C ok 60 minut. Upieczony sernik wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie wstawić go na  do lodówki aby mocno się schłodził. 

masa kawowo-czekoladowa 

Kawę rozpuścić w dwóch łyżkach śmietany - przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - przestudzić. Masło utrzeć na puszek następnie miksując dodać rozpuszczoną kawę i czekoladę - połączyć składniki. Całość wstawić na chwilę do lodówki aby lekko nam stężało.  

Wyjąć sernik i posypać go kakao, masę kawową wyjąć z lodówki i przełożyć do szprycy - udekorować sernik - wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia podawać z odrobiną frużeliny wiśniowej. 

Smacznego 

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Sernik kawowy z frużeliną wiśniową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik kawowy z frużeliną wiśniową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik kawowy z frużeliną wiśniową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów