Sernik kajmakowy z bezą

Sernik kajmakowy z bezą
Zdjęcie - Sernik kajmakowy z bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik kajmakowy z bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik kajmakowy z bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik kajmakowy z bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik kajmakowy z bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g mielonego twarogu
  • 400 g kajmaku
  • 220 g drobnego cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych orzechów
  • 100 g masła
  • 80 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 8 jajek
Przygotowanie

Mąkę pszenną mieszamy z orzechami. Dodajemy masło, 2 jajka, łyżkę cukru i zagniatamy kruche ciasto.

Ciastem wykładamy formę o wymiarach 20x30 cm i schładzamy.

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180ºC. Podpiekamy spód sernika przez około 15 minut.

Twaróg miksujemy z 3 żółtkami, 3 całymi jajkami, kajmakiem oraz 50 g cukru. Niezbyt długo, tylko do połączenia się składników.

Do masy serowej dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy łyżką.

Masę wylewamy na podpieczony kruchy spód. Pieczemy w temp. 160ºC przez około 20-30 minut lub do momentu, aż sernik prawie się zetnie.

Na 10 minut przed końcem wymaganego czasu ubijamy 3 białka na sztywno. Do sztywnej piany dodajemy 150 g cukru po łyżce, nie przerywając ubijania.

Przygotowaną bezę wykładamy na podpieczony sernik i pieczemy kolejne 20 minut.

Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie schładzamy.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl/

Kategorie przepisów