Agatajot, Kuchnia Agaty
http://kuchniaagaty.pl
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/sernik-japonski-najdelikatniejszy-na-swiecie

Sernik „japoński” (najdelikatniejszy na świecie!)

Z ręką na sercu- nigdy nie jadłam lepszego i delikatniejszego sernika!

Zdjęcie - Sernik „japoński” (najdelikatniejszy na świecie!) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jest jak cudowna waniliowa pianka, suflet, kremowa masa… aż brakuje mi słów :)

Zdjęcie - Sernik „japoński” (najdelikatniejszy na świecie!) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Teraz już na pewno trafi do mojego stałego repertuaru słodkich wypieków.

Przepis na niego znalazłam na stronie … której nie mogę odnaleźć. Źródło przepisu jest więc dla mnie zagadką, ale proporcje świetnie się sprawdzają ( i są po japońsku precyzyjne!).

Zdjęcie - Sernik „japoński” (najdelikatniejszy na świecie!) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Od siebie dodałam warstwę kremowego serka z odrobiną masła, kajmak i uprażone, a następnie pokryte karmelem migdały.

Zdjęcie - Sernik „japoński” (najdelikatniejszy na świecie!) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik „japoński” (najdelikatniejszy na świecie!) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • cukier - 95 g
  • jajko - 4 szt
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • masło - 33 g
  • serek kremowy - 200 g
  • mleko - 68 g
  • mąka pszenna - 40 g
  • mąka ziemniaczana - 13 g
  • naturalny ekstrat waniliowy - 1 łyżeczka
  • sól - szczypta
  • polewa
  • serek kremowy - 60 g
  • masło - 1 łyżka
  • cukier puder - 1 łyżka
  • naturalny ekstrat waniliowy - 1/4 łyżeczki
  • kajmak - 2 łyżki
  • cukier brązowy - 2 łyżki
  • migdały w płatkach - 3 łyżki
Sposób przygotowania

Foremkę (18-20 cm średnicy) dokładnie owiń na zewnątrz 2 warstwami folii aluminiowej.

Masło, mleko i serek podgrzej, aż połączą się w kremową, półpłynną masę.

Rozdziela żółtka od białek. Białka ubij na pianę ze szczypta soli. Dodawaj partiami cukier i nadal ubijaj, aż powstanie sztywna piana.

Masę serową połącz z żółtkami i wanilią oraz sokiem cytrynowym. Dodaj przesiane oba rodzaje mąki.

Delikatnie wmieszaj ubite białka, a następnie przełóż do foremki (wysmarowanej masłem). Foremkę z ciastem wstaw do większego naczynia żaroodpornego i wlej do połowy wysokości foremkę wrzątek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC. Piecz przez 15 minut i kolejnych 55 minut w 110 0C. Uchyl drzwiczki piekarnika i w ten sposób ostudź sernik. Wstaw na noc do lodówki.

Polewa: Miękkie masło zmiksuj z cukrem, dodaj serek i wanilię. Kremem posmaruj wierzch ciasta.

Płatki migdałów upraż na złoto na suchej patelni. Przełóż do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzej cukier, aż się roztopi, dodaj ponownie migdały. Mieszaj, aż pokryją się karmelem. Zdejmij i rozłóż na papierze do pieczenia.  Ostudź.

Na wierzchu sernika, na kremie, rozsmaruj kajmak, na nim ułóż migdały w karmelu.