Schab pieczony z chilli i czosnkiem

Schab pieczony z chilli i czosnkiem

Zdjęcie - Schab pieczony z chilli i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Już niedługo święta, leci ten czas szybciutko. Trzeba zastanowić się nad tym co będziemy robić. U mnie mąż zabrał się za próbowanie mięs, bo lubi na święta upiec takie własne, domowe. Pierwsze, które zrobił to schab, powiem Wam, że wyszedł rewelacyjnie. Mięso jest kruche i niezwykle aromatyczne, świetnie smakuje, no rewelacja. Przepis pochodzi z książki "Smaczna kuchnia. Domowe wyroby", polecam upiec i wypróbować, bo naprawdę warto :-) Miłego dnia Waz życzę :-)

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 2 główka czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • sól
  • pieprz


1. Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Czosnek obrać, połowę przecisnąć przez praskę, a drugą połowę pokroić w plasterki. Papryczkę chilli drobno posiekać.
2. Olej wymieszać z octem winnym, miodem, słodką papryka, czosnkiem wyciśniętym przez praskę i połową papryczki chilli. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego w którym będzie się piekło i polać przygotowaną marynatą, dodatkowo dobrze ją wetrzeć w mięso. Odstawić do lodówki na 3 godziny.
4. Po tym czasie mięso wyjąc z lodówki i przed pieczeniem posypać go posiekanym czosnkiem i drugą połową papryczki chilli, oraz podlać odrobiną wody.
5. Mięso pieczemy w 180 stopniach przez 1,5 godziny.
Można podawać na ciepło jako danie obiadowe lub serwować na zimno do kanapek. My wybraliśmy wersję na zimno do kanapek :-) Smacznego :-)

Zdjęcie - Schab pieczony z chilli i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Schab pieczony z chilli i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Schab pieczony z chilli i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Schab pieczony z chilli i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów