Schab pieczony do kanapek

Schab pieczony do kanapek

Pyszny, kruchy schab idealny do kanapek z dodatkiem sałaty i majonezu <3 Zapraszam do przygotowań!

Zdjęcie - Schab pieczony do kanapek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

800 g schabu wieprzowego bez kości
2 łyżki musztardy rosyjskiej
1 łyżka miodu
3 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
2 ząbki czosnku, zmiażdżone nożem
sól, świeżo mielony pieprz

CZAS PRZYGOTOWANIA: 240 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI:ŁATWY

1. W miseczce mieszamy 1 łyżkę oleju, musztardę, miód, czosnek, słodką i wędzoną paprykę, doprawiamy sporą ilością soli i pieprzu. Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą. Odstawiamy na bok na 2-3 godziny.

2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Schab przekładamy do szklanego naczynia do zapiekania z pokrywą (możemy nadać mu kształt przy pomocy sznurka), polewamy resztką marynaty i 2 łyżkami oleju. Wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem 40 minut, następnie ściągamy pokrywkę i zapiekamy kolejne 10-15 minut. Wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia w naczyniu do zapiekania, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kroimy w cienkie plastry i podajemy jako dodatek do kanapek. Najlepiej smakuje podany na chrupiącym pieczywie z sałatą i majonezem. Smacznego! :)

Zdjęcie - Schab pieczony do kanapek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Schab pieczony do kanapek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów