Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków

Ta sałatka z ziemniaków, to pewny sukces kulinarny. Żeby nie było monotonni na talerzu, dodałam jednego batata. Całość, w połączeniu z musztardowym sosem winegret, tworzy ciekawy zestaw smakowy.

Różne wariacje sałatki ziemniaczanej, były popularne już w kuchni staropolskiej. Spotkałam się z przepisem na podobną sałatkę, również w kuchni amerykańskiej, tyle, że zamiast czerwonej cebulki, dodano kapary.

Sałatkę można podać na ciepło i na zimno. Latem polecam tą drugą wersję. Sałatkę ziemniaczaną podaj z surówką, z rybą, do grilla…co podpowie kulinarna wyobraźnia ?

Zdjęcie - Sałatka z ziemniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na sałatkę ziemniaczaną / 3 porcje
  • 5 mniejszych ziemniaków
  • 1 batat
  • mała czerwona cebulka
  • świeżo posiekana pietruszka
Składniki na sos winegret
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy ( u mnie dijon )
  • spora szczypta suszonego rozmarynu
  • starty mały ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru

Ziemniaki wyszoruj, pod bieżącą wodą. Gotuj w mundurkach, w wodzie z łyżeczką soli, aż staną się miękkie, około 20 minut. Widelec, powinien lekko wbić się w ziemniaki.

Ziemniaki odcedź i odstaw do przestudzenia. Przestudzone ziemniaki obierz i pokrój na większe kawałki.

Cebulkę przekrój na pół, następnie w cieniutkie piórka.

Musztardę wymieszaj z octem, ubijając dodaj olej. Dodaj resztę składników na sos, wymieszaj dokładnie.

Do ziemniaków, dodaj sos i cebulkę. Całość delikatnie pomieszaj. Przed podaniem, posyp świeżo posiekaną pietruszką. Smacznego ?

Zdjęcie - Sałatka z ziemniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów