Sałatka z pieczonych marchewek i winogron

Sałatka z pieczonych marchewek i winogron

Zdjęcie - Sałatka z pieczonych marchewek i winogron - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Końcówka lutego to trudny kulinarnie czas. Gdzieś w kościach czujemy już nadchodzącą wiosnę, jednak tak naprawdę na wysyp nowalijek jeszcze kilka miesięcy przyjdzie nam czekać. Na razie więc obracamy się w zimowym jadłospisie, dlatego dziś na blogu ciepła, rozgrzewająca sałatka z pieczonych warzyw i owoców. Użyłam do niej młodych marchewek (pewnie z Maroka)- nie mogłam się oprzeć tej soczyście zielonej natce!

Zdjęcie - Sałatka z pieczonych marchewek i winogron - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oprócz marchewek, które pewnie wielu z Was już niejednokrotnie piekło, do sałatki wykorzystałam też pieczone ciemne winogrona. W takiej formie są wyśmienite- słodkie i intensywne w smaku! Do tego, dla przełamania tych słodkich nut, nieco słonego sera (feta, halloumi, kwaskowaty kozi sprawdzą się świetnie), trochę zieleniny i wytrawny dodatek-  podpieczona szalotka. Plus świeży, lekko kwaskowaty smak granatu i mamy sałakę doskonałą!

Zdjęcie - Sałatka z pieczonych marchewek i winogron - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji uzyskacie 2 porcji sałatki, które stać się mogą nawet osobnym daniem.

Zdjęcie - Sałatka z pieczonych marchewek i winogron - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oby do wiosny! ;)

Zdjęcie - Sałatka z pieczonych marchewek i winogron - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • marchewka - 6 szt (młoda byłaby najlepsza)
  • szalotka - 2 szt
  • winogrona ciemne - 1 mała kiść
  • oliwa - 2-4 łyżki
  • ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
  • ser feta - ok. 100 g
  • rukola - 2 duże garści
  • granat - 1/2 dużego owocu
  • sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:

Marchewkę obierz, przekrój wzdłuż na połówki. Obrane szalotki pokrój na ćwiartki. Marchewkę, szalotkę i winogrona (całą kiść) skrop łyżką oliwy i octem balsamicznym. Rozłóż równomiernie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 oC. Piecz ok. 25 minut, aż marchewki będą miękkie i zarumienione.

Na dwóch talerzach rozłóż rukolę, na niej – pokruszoną fetę. Dodaj ciepłe, świeżo upieczone marchewki, winogrona i szalotki. Całość oprósz solą i pieprzem, skrop resztą oliwy i posyp pestkami granatu. Podawaj od razu (możesz skropić sałatkę dodatkową porcją octu balsamicznego, wg. smaku).

Kategorie przepisów