Sałatka "Waldorf"

Sałatka "Waldorf"

 Zdjęcie - Sałatka "Waldorf"  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przeglądając książkę Kuchnia Wegetariańska Świata trafiłam na przepis na sałatkę "Waldorf" pochodzącą z Nowego Jorku. Bardzo lubię seler naciowy w sałatkach, a dodatek orzechów włoskich jeszcze bardziej mnie do niej zachęcił. W efekcie otrzymałam bardzo smaczną sałatkę, którą zaserwowałam na obiadek. Swoją sałatką dołączam do kulinarnej podróży Ireny i Andrzeja.

Zdjęcie - Sałatka "Waldorf"  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*1 surowe żółtko

*3 łyżki soku z cytryny

*1/8 l oleju

*3-4 łyżki śmietany

*sól

*czarny pieprz

*3 łodygi selera naciowego

*50g orzechów włoskich

*3 twarde kwaskowe jabłka

 

Wykonanie:

W wysokiej miseczce wymieszać żółtko z 1 łyżką soku z cytryny, a następnie stale mieszając dolewać bardzo cienkim strumyczkiem olej i mieszać tak długo, aż powstanie kremowy majonez.  Na koniec domieszać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.

Seler umyć i w razie potrzeby obrać z twardych włókien. Liście zostawić do dekoracji, a łodygi pokroić na cienkie plasterki. Orzechy posiekać grubo.

Jabłka umyć, wytrzeć i ewentualnie obrać. Owoce wypestkować , pokroić w kostkę i natychmiast pokropić resztą soku cytrynowego.

Seler, orzechy, jabłka wymieszać z majonezem. Całość doprawić na ostro. Przed podaniem udekorować sałatkę liśćmi selera.

Smacznego:)

Zdjęcie - Sałatka "Waldorf"  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów