Sałatka toskańska z pesto

Sałatka toskańska z pesto

Pomysł na tę sałatkę znalazłam w najnowszym numerze "Soli i pieprzu". Jest bardzo pyszna i podoba mi się wykorzystanie pesto w dressingu, na pewno będę jeszcze korzystać z tego pomysłu.

Składniki na dwie porcje:

1 duży lub dwa średnie pomidory

2 gałązki selera naciowego

1 czerwona cebula

garść sałaty (nie było w przepisie, ale dorzuciłam od siebie trochę roszponki)

1 czerstwa ciabatta

szklanka czarnych oliwek

łyżka kaparów

2 jajka ugotowane na twardo (po 1 do każdej porcji)

świeża pietruszka i bazylia

Dressing: 5 łyżek oliwy

2 łyżki octu z białego wina

1 łyżka pesto

sól, pieprz

Pomidory umyj, usuń pestki, i pokrój w paski. Ciabattę pokrój w grubą kostkę, seler na plasterki, cebulę w krążki. Wszystko rozłóż na talerzu, dodaj oliwki i kapary, ułóż pokrojone na ćwiartki jajko. Składniki dressingu dobrze wymieszaj i polej sałatkę. Posyp posiekaną pietruszką i bazylią.

Zdjęcie - Sałatka toskańska z pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów