Sałatka surimi (krabowa)

Sałatka surimi (krabowa)

Surimi to paluszki krabowe - myślę, że to jedyna forma, w jakiej wiele osób dopuszcza zjedzenie owoców morza. Ja mam do paluszków krabowych stosunek raczej obojętny, ale w tej sałatce nabierają wyrazu. Sałatka jest bardzo lekka i zdecydowanie mogę powiedzieć, że to najlepsza z ostatnio zrobionych przeze mnie sałatek. Przepis mam z jakiejś strony, ale nie zapisałam sobie, z której, więc na wszelki wypadek przepraszam autora za plagiat.

Składniki:

1 opakowanie mrożonych paluszków krabowych (mogą być też te w zalewie)

puszka ananasa w kawałkach

5 gałązek selera naciowego

1 mała czerwona cebula

3 łyżki dobrego majonezu (sugeruję Kielecki)

Paluszki krabowe rozmroź lub odsącz z zalewy (nie trzeba ich gotować). Ananasa dobrze odsącz z soku. Surimi pokrój w kawałki o długości około 1 cm, wymieszaj z ananasem. Pokrój seler, a cebulę posiekaj na cieniutkie piórka. Dodaj majonez, ale w takiej ilości, żeby tylko lekko skleił składniki sałatki. Podawaj w pucharkach po schłodzeniu.

Zdjęcie - SaÅ‚atka surimi (krabowa) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów