Sałatka pietruszkowa z kaszą jaglaną

Sałatka pietruszkowa z kaszą  jaglaną

Dzisiaj coś bardzo zdrowego. Sałatka zawierająca sporą ilość potasu, mnóstwo witaminy A, kwas foliowy, żelazo, jod, miedź... A poza tym jest bardzo smaczna. Polecam!

Zdjęcie - Sałatka pietruszkowa z kaszą  jaglaną  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: "Brodzik od kuchni"/

Sałatka pietruszkowa z kaszą jaglaną

Składniki:

5 pęczków natki pietruszki

1 cebula czosnkowa

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej*

oliwa z oliwek

sól

pieprz, pieprz ziołowy

sok z cytryny

3 pomidory

 

Natkę dokładnie myjemy i osuszamy (suszarką do sałaty lub za pomocą lnianej ściereczki). Następnie drobno ją siekamy i wrzucamy do sporej miski. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i mocno ugniatamy dłonią. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i wycinamy gniazdka nasienne**, następnie kroimy w małą kostkę i wrzucamy do miski z cebulą i natką. Dodajemy również kaszę jaglaną. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy oliwę (ok. 1/2 szklanki), doprawiamy solą morską, pieprzem i pieprzem ziołowym oraz sokiem z cytryny. Jeszcze raz mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

* można dać więcej

** jeśli komuś nie przeszkadzają skórki, nie musi sparzać pomidorów, wystarczy je drobno pokroić

Smacznego:)

Kategorie przepisów