Sałatka Cezar z kurczakiem i pieczonym kalafiorem

Sałatka Cezar z kurczakiem i pieczonym kalafiorem
Zdjęcie - Sałatka Cezar z kurczakiem i pieczonym kalafiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka Cezar z kurczakiem i pieczonym kalafiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka Cezar z kurczakiem i pieczonym kalafiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka Cezar z kurczakiem i pieczonym kalafiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 250 g kalafiora
  • 100 ml oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 100 ml majonezu
  • 50 g parmezanu
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 10 g musztardy francuskiej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 1 cebulka dymka
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Kalafior dzielimy na małe różyczki. Skrapiamy olejem Kujawski, oprószamy solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC na 20 minut.

Kurczaka lekko rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju Kujawski z ziołami na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odkładamy do przestygnięcia.

Majonez mieszamy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz musztardą. Dodajemy bardzo drobno posiekaną dymkę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Na półmisku układamy porwane liście sałaty, a na niej pieczony kalafior i pokrojonego w ukośne paski kurczaka.

Sałatkę polewamy dressingiem i posypujemy obficie startym parmezanem.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl/

Kategorie przepisów