Sałatka a'la nicejska (LOW FODMAP, gluten free, lactose free)

Sałatka a'la nicejska (LOW FODMAP, gluten free, lactose free)
Zapraszam na pyszną sałatkę z tuńczykiem i jajkiem, odpowiednią dla osób na diecie bezglutenowej, bezlaktozowej oraz FODMAP (Czym jest dieta FODMAP dowiesz się TUTAJ). Zapraszam do przygotowań!

Zdjęcie - Sałatka a'la nicejska (LOW FODMAP, gluten free, lactose free) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (4 porcje): 140 g tuńczyka w oliwie z oliwek (po odsączeniu)*
2 pomidory
70 g czarnych wydrylowanych oliwek
50 g kaparów
4 jajka
liście sałaty masłowej
świeżo mielony pieprz

Składniki na sos: 2 łyżeczki musztardy**
1 łyżeczka octu z jabłek
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz do smaku

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN

* Tuńczyk do kupienia między innymi w Biedronce oraz Eko Sklepach.
** Dieta FODMAP: przed zakupem sprawdź dokładnie skład. Unikaj produktów, które zawierają przede wszystkim cebulę, czosnek i inulinę.

1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ósemki. Pomidory kroimy w łódeczki. W dużej misce łączymy wszystkie składniki na sos. Wkładamy sałatę i delikatnie mieszamy.

2. Na 4 głębokie talerze wykładamy sałatę, układamy pomidory, jajka i kawałki tuńczyka, a na koniec dodajemy oliwki i kapary. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego! :)

Więcej przepisów LOW FODMAP znajdziesz TUTAJ.

Zdjęcie - Sałatka a'la nicejska (LOW FODMAP, gluten free, lactose free) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów