Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami

Wczoraj miałam ogromną ochotę na ryż z jabłkami. Wieki nie robiłam tego smakołyku, więc z ochotą zabrałam się do roboty. Danie jest proste i jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.

Tak przyrządzony ryż można zjeść jako kolację, lekki obiad albo po prostu na deser. Jest lekkostrawny i do tego smaczny :) Same zalety !

 

Zdjęcie - Ryż zapiekany z jabłkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 200 g suchego ryżu
  • 4-5 jabłek ( ok.750 g )
  • 1 jajko ( oddzielnie białko i żółtko )
  • 3 łyżki białego cukru
  • 2 łyżki brązowego cukru ( do jabłek )
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ( zamiast wanilii można dodać 1 łyżeczkę cynamonu )
  • masło do wysmarowania formy


Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Odsączyć na sitku.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Posiekać drobno w blenderze lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać ekstrakt z wanilii i brązowy cukier ( do smaku ).

Ryż wymieszać z żółtkiem.

Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać biały cukier i ubijać, aż masa będzie gładka.

Naczynie żaroodporne o wymiarach 25 x 16 cm posmarować masłem. Na dnie naczynia rozłożyć 1/3 ryżu. Na nim rozprowadzić połowę jabłek, następnie znów warstwę ryżu ( 1/3 ), resztę jabłek i na wierzch pozostały ryż. Na ryżu rozsmarować pianę z białek, wyrównać powierzchnię.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185-190°C i zapiekać przez około 15-20 minut ( beza na wierzchu powinna się zrumienić ) .

Podawać na gorąco, polane sokiem owocowym lub śmietaną.

 

Zdjęcie - Ryż zapiekany z jabłkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów