Ryż z krewetkami i salami

Ryż z krewetkami i salami
Połączenie salami z krewetkami koktajlowymi okazało się bardzo udane...

Zdjęcie - RYŻ Z KREWETKAMI I SALAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami foto - Laura

SKŁADNIKI:
  • opakowanie mrożonych krewetek koktajlowych
  • 10 dkg salami
  • cebula
  • dużo czosnku (ja dałam ok. 3/4 główki)
  • puszka pomidorów
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 czubate łyżki suszonej bazylii
  • garść czarnych oliwek (te ładniej się komponują kolorystycznie)
  • 2 woreczki ryżu
  • sól, pieprz
Krewetki wyrzucić na sito i dokładnie opłukać letnią wodą, ostawić do odcieknięcia. Salami pokroić w cienkie słupki. Cebulę obrać i pokroić w piórka i oprószyć solą. Czosnek obrać - połowę pokroić w cieniutkie plasterki, resztę rozetrzeć z odrobiną soli.
Na rozgrzaną patelnię (z dodatkiem 1 łyżki oliwy) wrzucić salami, delikatnie obsmażyć, dodać pokrojony czosnek dokładnie wymieszać smażyć przez chwilę (tak aby czosnek oddał tylko zapach), dodać krewetki i połowę ilości bazylii. Dusić na dość mocnym ogniu około 10 minut. Przykryć i odstawić.
Zdjęcie - RYŻ Z KREWETKAMI I SALAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami foto - Laura Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę i zeszklić na niej cebulę, dodać pomidory, pokrojone oliwki, połowę roztartego czosnku oraz pozostałą bazylię i dusić około 10 minut. W tym czasie ugotować ryż.
Zdjęcie - RYŻ Z KREWETKAMI I SALAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami foto - Laura Połączyć wszystkie składniki, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie resztą roztartego czosnku. Dusić kolejne 10 minut.

Kategorie przepisów