Ryż smażony z czosnkiem i brokułami

Ryż smażony z czosnkiem i  brokułami

Dzisiaj kolejna propozycja na chińskie danie. Tym razem ryż smażony z czosnkiem i brokułami. Danie lekkie i smaczne. Chyba po raz pierwszy połączyłam brokuły z ryżem i bardzo mi to połączenie posmakowało. Odpowiednia ilość czosnku i powstanie pierwszorzędny obiad pod warunkiem, że lubicie te smaki. Przepis zgłaszam do akcji Z widelcem po Azji.

Zdjęcie - Ryż smażony z czosnkiem i  brokułami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego uprzednio ryżu krótkoziarnistego
  • 1 jajko
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ½ główki brokułów
  • 1-2  łyżki sosu sojowego lub do smaku
  • 1 łyżka oleju

 

Brokuły podzielić na różyczki i ugotować al dente. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać  olej, usmażyć jajko i odstawić. Usmażyć czosnek, po  chwili dodać brokuły. Dodać ryż i jajko, wymieszać,  polać sosem sojowym i smażyć jeszcze przez chwilę.

Smacznego:)

Kategorie przepisów