Ryba po grecku teściowej

Ryba po grecku teściowej
Zdjęcie - Ryba po grecku teściowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryba po grecku teściowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryba po grecku teściowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryba po grecku teściowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryba po grecku teściowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryba po grecku teściowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryba po grecku teściowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryba po grecku teściowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryba po grecku teściowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryba po grecku teściowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 6 - 7 kostek ryby
  • 1 kg marchewki
  • 1 kg pietruszki
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 1 por
  • koncentrat pomidorowy
  • musztarda
  • liście laurowe
  • pieprz, sól
  • olej Kujawski
Przygotowanie

Warzywa korzeniowe obrać i zetrzeć na tarce. Pora i cebulę drobno pokroić. W dużym garnku rozgrzać olej. Wrzucić warzywa i przyprawy. Dusić do miękkości na małym ogniu, często mieszając i podlewając wodą i olejem Kujawski. Do miękkich warzyw dodać koncentrat pomidorowy i 2 - 3 łyżki musztardy. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać olej Kujawski i podsmażyć rybę.

Na półmisek wyłożyć rybę, a na nią warzywa. Udekorować natką pietruszki i cytryną.


Historia przepisu z szuflady Teściowej:

"Posmakowało mi to danie podane na wigilijnej kolacji u teściowej. Poprosiłam o przepis. Teściowa nie żyje od 10 lat, ale przepis mam w swoich zbiorach. Zawsze gdy przygotowuję to danie myślę o niej bo to dobry był człowiek. Szkoda, że nie może spróbować tego dania zrobionego przeze mnie."

Kategorie przepisów