Ryba marynowana słodko-kwaśna

Ryba marynowana słodko-kwaśna

Kupując filety rybne na obiad, opłaci się kupić trochę więcej ryby i przygotować prostą zalewę z cebulą, papryką i octem winnym. Usmażone filety mogą leżeć w zalewie do kilku dni i będą jak nalazł na rodzinną kolację. Przyprawy można modyfikować wg. własnych upodobań smakowych.

Przepis podpatrzony w książce “Kuchnia Jerozolimy”Sami Tamimi. Cytuję fragment książki – (“To danie najlepiej smakuje z pajdą chleba, podane w temperaturze pokojowej, po marynowaniu przez dzień lub dwa w lodówce. Stanowi sycącą przystawkę albo lekkie danie główne. Filety można zastąpić małymi rybkami w całości, takimi jak barwena, sardynki lub małe makrele, oprawionymi z łusek i wnętrzności”)

Zdjęcie - Ryba marynowana słodko-kwaśna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na marynowaną rybę
  • 2 filety z mintaja lub innej białej ryby
  • 1 papryka pokrojona w paseczki
  • 2 małe cebulki pokrojone w piórka
  • 3 – 4 pomidory lub pomidory z puszki w kawałkach
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżka nasion kolendry
  • 1/2 łyżki curry w proszku
  • sól i pieprz do smaku

Filety pokrój na mniejsze kawałki. Zanurz w rozmąconym jajku i w mące razowej. Usmaż na złoty kolor.

W głębokiej patelni, rozgrzej olej, dodaj cebulkę i paprykę. Smaż mieszając kilka minut. Dodaj czosnek, liście laurowe, curry i nasiona kolendry. Całość smaż mieszając, kolejne kilka minut.

Dolej 250 ml. wody, dorzuć pomidory, cukier i ocet winny. Wszystko pomieszaj i zagotuj. Do marynaty, dodaj filety rybne, tak żeby ryba była zakryta marynatą. Całość dopraw do smaku, podgrzewaj jeszcze kilka minut, odstaw do przestudzenia i daj do lodówki.

Marynowana ryba, najbardziej smakuje po jednym lub dwóch dniach w lodówce ? Smacznego ?

Zdjęcie - Ryba marynowana słodko-kwaśna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów