Ryba duszona w jarzynach

Ryba duszona w jarzynach

Jest to bardzo szybkie danie, z książeczki "Obiad w pół godziny" - rzeczywiście można je przyrządzić bardzo szybko. Jednocześnie jest niezwykle lekkie, a dodatek wina sprawia, że nawet najzwyklejsza ryba nabiera "smaczku".

Składniki:

4-5 filetów rybnych (miałam solę, ale może być każda inna ryba)

3 strąki papryki w różnych kolorach

3-4 pomidory (lub 1 puszka krojonych)

1 średnia cebula

150 ml białego wytrawnego wina

sól, pieprz, koperek

oliwa do smażenia

Pomidory sparz i obierz ze skórki. Paprykę pokrój w paski, a cebulę w półplasterki. Na oliwie zeszklij cebulę, dodaj pokrojone pomidory, i smaż przez około 3 minuty. Wrzuć paprykę, smaż mieszając przez kolejne 5 minut. Dolej wino, dosyp sól i pieprz. Zmniejsz ogień pod patelnią i na sosie warzywnym ułóż filety rybne (mogą być zamrożone). Nakryj pokrywką i duś przez 15-20 minut. Przed podaniem posyp koperkiem, podawaj najlepiej w naczyniu, w którym danie było przygotowywane. Pasuje do bagietki i białego wina.

Zdjęcie - Ryba duszona w jarzynach  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów