Rurki z konfiturą

Rurki z konfiturą

Kruche rurki z konfiturą oprószone cukrem pudrem to świetna przekąska dla dzieci i dorosłych, prosty pomysł na  deser lub podwieczorek. Pełne słodyczy ciasteczka osłodzą nam zimne, jesienne dni a podane z  pyszną poranną kawą, dodadzą energii i humoru.  Do przełożenia rurek możemy również użyć ulubionej marmolady lub dżemu.

 

Zdjęcie - Rurki z konfiturą + film - Smakowite Dania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

składniki na około 10 sztuk:

200 g masła

szklanka śmietany 18%

3 szklanki mąki pszennej

200 g ulubionej konfitury

cukier puder do posypania ciastek

  • przepis

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy pokrojone miękkie masło, wlewamy śmietanę i dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek i kroimy go na małe prostokąty. Na każdym placku, wzdłuż dłuższego brzegu ciasta kładziemy niewielką porcję konfitury a następnie placki zawijamy  w rurki. Rurki układamy spojeniem do dołu na wyłożonej papierem do pieczeni blaszce i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st C około 20-25 minut. Po upieczeniu ciastka obficie posypujemy cukrem pudrem.

 

Zdjęcie - Rurki z konfiturą + film - Smakowite Dania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów