Rosyjskie syrniczki

Rosyjskie syrniczki
Bardzo proste placuszki z twarogu, popularne za naszą wschodnią granicą. Są bardzo delikatne i tak też należy się z nimi obchodzić. Ja nie dodaję do masy cukru, natomiast placki podaję z konfiturą i owocami. Sprawdzą się na sodki podwieczorek, dla całej rodziny ?

Zdjęcie - Rosyjskie syrniczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 500 g twarogu w kostce
  • 1 jajko
  • 2 pełne łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki mąki + do obtoczenia placuszków *
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia
  • do podania konfitura, syrop klonowy, krem czekoladowy lub owoce
Ser przeciskam przez praskę lub dokładnie rozgniatam widelcem i przekładam do miseczki. Dodaję pozostałe składniki i wszystko mieszam. Na desce rozsypuję trochę mąki. Dłonie również posypuję mąką. Łyżką, wcześniej zanurzoną w wodzie nabieram porcje sera i dłońmi formuję małe placuszki. Kawałki ciasta są dość luźne, ale w kontakcie z mąką nie powinny się lepić. Na rozgrzany olej, ostrożnie nakładam placuszki i smażę z każdej strony na rumiano. Gotowe układam na papierowym ręczniku do odsączenia. Smacznego ? * W tym przepisie ilość mąki zależy od wilgotności i jakości sera. Im mniej mąki, tym placuszki są smaczniejsze. Natomiast za duża ilość mąki, sprawi, że placki będą miały ciągnącą fakturę. Najlepiej pierwszy placuszek usmażyć na próbę, jeżeli się nie rozpada tzn. że ilość mąki jest wystarczająca.

Zdjęcie - Rosyjskie syrniczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

                                                          Ostatnia róża tej jesieni

Zdjęcie - Rosyjskie syrniczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów