Rolada czekoladowa z mascarpone

Rolada czekoladowa z mascarpone

Puszysta rolada biszkoptowa z delikatnym kremem z serka mascarpone i gorzkiej czekolady. Zrobienie rolady czekoladowej nie jest czasochłonne, ale musisz przestrzegać kilku prostych zasad, dzięki którym ciasto biszkoptowe nie popęka w czasie zwijania.

Rolada, to ciekawa propozycja na atrakcyjny weekendowy deser, dla przyjaciół i dla całej rodziny ?

Zdjęcie - Rolada czekoladowa z mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na biszkopt

  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g. cukru
  • 4 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 1 pełna łyżeczka kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wszystkie składniki na ciasto, powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubij z solą na puszystą pianę. Dodaj cukier i nadal ubijaj, aż piana stanie się gęsta i lśniąca.

Dodaj przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszaj.

Blaszkę z wyposażenia piekarnika, wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie, rozłóż na papierze. Wyrównaj powierzchnię.

Ciasto piecz na środkowej półce piekarnika, około 10 minut w temp. 170 stopni. Nie przedłużaj czasu pieczenia. Ciasto nie może, za bardzo się wysuszyć.

Teraz działaj dość szybko i sprawnie. Jeżeli ciasto ostygnie na blaszce, stwardnieje i w czasie zawijania w roladę, może się połamać ?

Rozłóż na stole czystą, bawełnianą ściereczkę. Połóż ciasto na ściereczce, papierem do góry. Teraz ostrożnie usuń papier. Ciasto zwiń wzdłuż dłuższego brzegu, razem ze ściereczką w roladę. Tak zwiniętą roladę, odstaw do przestudzenia, na czas robienia masy.

Składniki na masę

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 6 łyżek mleka lub słodkiej śmietanki
  • 1 plaska łyżka cukru pudru ( opcjonalnie )

Czekoladę rozpuść w małym naczyniu, na bardzo małym ogniu z dodatkiem mleka lub słodkiej śmietanki ( 3 łyżki ). Odstaw do przestudzenia. Odłóż łyżkę czekoladowej masy do dekoracji.

Przestudzoną czekoladę dokładnie połącz z mascarpone. Jeżeli czekolada ma duży procent kakao i jest mało słodka, można dodać cukier puder.

Ostrożne rozwiń biszkoptową roladę, posmaruj równomiernie masą i ponownie zwiń.

Do reszty masy czekoladowej, ponownie dodaj 3 łyżki śmietanki, składniki dokładnie połącz. Rolady delikatnie udekoruj czekoladą i daj do lodówki, do schłodzenia. Smacznego ?

Zdjęcie - Rolada czekoladowa z mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów