Rogale marcińskie

Rogale marcińskie

Tak, jak obiecałam zapraszam na tradycyjne rogale marcińskie. W tym roku z dodatkiem delikatnego, białego maku, tak jak w oryginalnej recepturze. Przepis sprawdzony, z pewnością Was nie zawiedzie.


Zdjęcie - Rogale marcińskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na 24szt.):

Ciasto:
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 3 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 225g miękkiego masła (z tego 2 łyżki użyjemy od razu do ciasta)
Nadzienie:
  • 300g białego maku
  • 100g masy marcepanu
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g zblanszowanych migdałów
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany u mnie jogurt grecki
  • 3 biszkopty, pokruszone na okruszki
Do posmarowania:
  • 1 jajko rozbełtane z 1 łyżką mleka
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5-6 łyżek wody
  • kilka kropli soku z cytryny
Posypka:
  • 50g posiekanych migdałów
  • 50g posiekanych orzechów włoskich
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, pozostawić na kilka min., dokładnie wymieszać. Dodać roztrzepane jajko i aromat, wymieszać. Mąkę przesiać z cukrem i solą do dużej miski, dodać 2 łyżki miękkiego masła, rozetrzeć palcami. Dodać rozczyn, dokładnie wymieszać i szybko wyrobić gładkie ciasto. Ciasto powinno pozostać lepiące, uformować prostokąt, owinąć folią i schłodzić w lodówce ok. 1h. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30x15cm, by krótsze boki stanowiły górę i dół, pozostałe masło rozsmarować na nim równomiernie, pozostawiając ok. 0,5cm marginesu z każdej strony. Złożyć 1/3 ciasta od góry, następnie przykryć dolną częścią ( tak jak składamy kartkę). Dobrze skleić brzegi i rozwałkować na prostokąt ok. 25x17cm, złożyć tak jak poprzednio, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 45min. Wałkowanie i składanie powtórzyć 3 razy chłodząc ciasto przez 30min. Po ostatnim zwijaniu ciasto dobrze owinąć folią i włożyć do lodówki na całą noc.
Mak i orzechy sparzyć dwukrotnie gorącą wodą, po 15min. odcedzić. Zmielić dwukrotnie z migdałami (ja z uwagi na brak maszynki do mielenia, użyłam rozdrabniacza z blendera). Masę marcepanową rozetrzeć z cukrem pudrem, połączyć z makiem, dodać skórkę i pokruszone biszkopty, dobrze wymieszać. Dodać śmietanę lub jogurt, najpierw mniej, aby masa nie okazała się za rzadka, dokładnie połączyć. Ciasto wyjąć z lodówki na 20min. przed rozpoczęciem pracy. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 65x34cm i przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Każdy z pasków podzielić na 12 trójkątów. Na każdy nakładać nadzienie zostawiając mały margines na bokach, zwijać zaczynając od podstawy trójkąta. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1h. Po tym czasie posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temp. 180ºC przez ok 18-20min. aż się przyrumienią. Jeszcze ciepłe lukrować i posypać wymieszanymi bakaliami.


Zdjęcie - Rogale marcińskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów