Risotto z suszonymi grzybami i oscypkiem

Risotto z suszonymi grzybami i oscypkiem
Zdjęcie - Risotto z suszonymi grzybami i oscypkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chyba powinnam wprowadzić na blogu kategorię "Dania z oscypkiem", bo całkiem sporo ich się już zbiera :) Tym razem padło na risotto. Jako dodatki poszły w ruch suszone grzyby, ochoczo zbierane jesienią. Do tego suszone pomidory i natka pietruszki. Proste składniki, proste smaki, a całość genialnie się komponuje. Polecam gorąco.

Składniki na 4 porcje:
  • 300 g ryżu do risotto
  • garść suszonych grzybów
  • 1/3 kostki masła
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 -1,5 litra bulionu*
  • połowa dużego oscypka (ok. 100 g)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • garść suszonych pomidorów (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie suszonych grzybów Grzyby zalać w garnuszku wodą i pozostawić na mniej więcej godzinę. Po tym czasie zagotować wodę i gotować grzybki na wolnym ogniu jeszcze pół godziny. Po tym czasie odlać wodę (ale nie wylewać!) i odstawić grzyby do przestudzenia, po czym pokroić w paski.
Przygotowanie składników Czosnek drobno posiekać, cebulę drobno pokroić w kostkę. Oscypka zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pomidory suszone pokroić w nieduże paski. Natkę pietruszki posiekać.
Przygotowanie risotto Na dużej, nieprzywierającej patelni rozgrzać masło, po czym przesmażyć lekko czosnek, a następnie dorzucić cebulę. Smażyć do zeszklenia. Kolejno wsypać ryż, smażyć ciągle mieszając kilka minut - aż do wchłonięcia tłuszczu przez ryż. Następnie zalać całość winem i mieszać do wchłonięcia płynu. Kolejny krok to już podlewanie ryżu bulionem. Należy dolewać po szklance bulionu, każdorazowo czekać aż ryż wchłonie płyn, aż do ugotowania ryżu. Całość zajmie 15-20 minut (u mnie poszedł dokładnie 1 litr płynu, przy czym może to zależeć od rodzaju ryżu). Osobiście jedną szklankę bulionu zastępuję szklanką wody po ugotowanych grzybach, dzięki czemu całość jest jeszcze bardziej aromatyczna. Pod koniec gotowania dodać pieprzu wedle smaku i ewentualnie soli, choć pamiętajmy, że oscypek i pomidory suszone są słonawe same w sobie, więc z solą ostrożnie. Kiedy ryż będzie już ugotowany wyłączyć gaz, dosypać do ryżu ser i dobrze wymieszać (jeszcze raz spróbować i ewentualnie doprawić do smaku). Na koniec pozostaje jedynie dodanie suszonych pomidorów i natki pietruszki (część można zostawić do dekoracji). Smacznego!

Zdjęcie - Risotto z suszonymi grzybami i oscypkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów