Risotto szpinakowe z łososiem

Risotto szpinakowe z łososiem

Jak pewnie wiecie ( bo trąbią dziś o tym w social mediach! ) dziś mamy Dzień Świętego Patryka – znane irlandzkie święto narodowe i religijne.

Zdjęcie - RISOTTO SZPINAKOWE Z ŁOSOSIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Irlandczycy znani ze swojej tendencji do hucznych i szalonych zabaw świętują ten dzień chyba jak żaden inny.

Picie zielonego piwa, słuchani irlandzkiej muzyki, korowody na ulicach, parady, festyny i szalone irlandzkie tańce kończą się następnego dnia nad białym ranem.

Rzadko zdarza się, by święto jednego kraju tak mocno oddziaływało na cały świat!

W Polsce również ten dzień jest obchodzony – co prawda nie w takim topniu jak i w Irlandii, ale np. w kuchniach można dostrzec dużo więcej zielonych przysmaków!

Ja dziś zapraszam Was na pyszne zielone risotto – ze szpinakiem i wędzonym łososiem.

Idealne nie tylko w tym dniu!

Pyszne!

Polecam!

Zdjęcie - RISOTTO SZPINAKOWE Z ŁOSOSIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* ryż arborio – 200 g

* bulion – 500 ml

* szinak- 300 g

* masło – 1 łyżka

* cebula – 1 szt

* czosnek – 2 ząbi

* śmietana gęsta – 1 łyżka

* sól, pieprz

* oliwa

+ wędzony łosoś

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Na rozgrzanej oliwę podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy ryż.

Podlewamy bulionem ( robimy to stopniowo – drugą partię dolewamy dopiero w momencie, kiedy pierwsza się wchłonie ).

Do ugotowanego ryżu dodajemy śmietanę, mieszamy, odstawiamy.

Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek oraz szpinak, przesmażamy.

Ps. w tym momencie możemy dodać jeszcze kawałki pokruszonej fety!

Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy, podgrzewamy, dodajemy masło, doprawimy do smaku solą oraz pieprzem.

Podajemy na gorąco z wędzonym łososiem.

Pycha!

Kategorie przepisów