Sernik z brzoskwiniami - rewelacja

Sernik z brzoskwiniami - rewelacja

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - rewelacja - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Dziś przepis na pyszny, naprawdę pyszny sernik z brzoskwiniami. Przepis znalazłam tutaj (klik), ciasto wyszło idealne, z pysznym kruchym ciastem i bezą. Jest wysokie i bardzo smaczne, a duża ilość brzoskwiń dodaje mu jeszcze smaczku :-) Mam nadzieję, że lubicie i skorzystacie z przepisu, bo warto :-) Sam sernik najlepszy jest na drugi, a nawet trzeci dzień :-) Miłego piątku :-)))

Blaszka: 24 x 34 cm

Składniki ciasto:

  • 250 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki pszennej


1. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy do uzyskania gładkiej kuli kruchego ciasta. Składniki możemy też dać na stolnicę i po prostu zagnieść :-)
2. Ciasto dzielimy na dwie części (60/40) i wkładamy na jakieś 30 minut do zamrażalnika. Po upływie czasu większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko przygniatamy. Podpiekamy w 180 stopniach jakieś 15 minut.

Składniki masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego (trzy krotnie zmielonego)
  • 40 g proszku budyniowego śmietankowego
  • 125 g masła
  • 3 całe jajka L
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%


Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej

1. Twaróg mielimy trzy razy. W misie miksera ucieramy masło z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas ucieramy. Dodajemy stopniowo zmielony twaróg, ja pomiędzy kolejnymi partiami twarogu dodałam też budyń. Ciągle miksujemy. Na końcu dodajemy śmietankę.
2. Na ciasto (może być gorące) wykładamy masę serową.

Dodatkowo:

  • brzoskwinie w puszce (2 puszki po 400 g)
  • 5 białek które zostały nam od żółtek z ciasta kruchego
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków


1. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w kostkę (taką średnią). Wykładamy je na masę serową.
2. W misie miksera ubijamy białka na sztywną pianę, jak będą ubite to stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Białka ubijamy bezpośrednio przed wyłożeniem jej na ciasto !!!

Przygotowanie:
Podpieczony kruchy spód - masa serowa - pokrojone brzoskwinie - ubita piana z białek - starta mniejsza część ciasta

Ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni około 1 godzinę. Studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.

Przed podanie możemy posypać cukrem pudrem :-) Smacznego :-)

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - rewelacja - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - rewelacja - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - rewelacja - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - rewelacja - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów