Razowe drożdżówki

Razowe drożdżówki

Miałam zamiar upiec normalne drożdżówki, razowe wyszły przez przypadek, bo zupełnie zapomniałam, że dzień wcześniej Mąż i Synek smażyli sobie naleśniki i oczywiście zużyli dużą część mąki. Ciasto wyszło nieco luźne i gdy chciałam dosypać więcej mąki, na półce znalazłam tylko razową. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić te drożdżówki tylko ze zwykłej mąki pszennej.

Składniki:

500 g mąki pszennej

200 g mąki razowej 2000

pół szklanki cukru

szklanka mleka

3 jajka

100 g masła

cukier waniliowy

30 g drożdży

dżem (u mnie agrestowy)

Mleko zagrzej, rozpuść w nim masło i cukier, a kiedy trochę przestygnie, domieszaj drożdże. Jajka roztrzep. Zmieszaj wszystkie składniki i wyrób elastyczne ciasto. Włóż je do miski i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm i pokrój je na paski o szerokości ok. 2-3 cm. Każdy pasek zwiń wokół jego własnej osi, jak śrubę, a następnie zwiń w kółko. Na gotowych drożdżówkach ułóż dżem. Piecz około 30 minut w 180 stopniach. Gotowe ciastka posyp cukrem pudrem lub polukruj.

Kategorie przepisów