Ragu z zielonej soczewicy

Ragu z zielonej soczewicy

Potrzeba matką wynalazków, i tak właśnie było z tym daniem.

Lodówka pusta, bo została tylko marchew, cebula, czosnek a w szafce torebka zielonej soczewicy.

W każdym razie wyszło bardzo smacznie. 

Zdjęcie - Ragu z zielonej soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ragu z zielonej soczewicy

Porcji: 3

Składniki:

1 szklanka suszonej zielonej soczewicy (namoczonej w wodzie przez całą noc)

1 cebula, pokrojona w kostkę

2 marchewki, pokrojona w kostkę

garść fasoli szparagowej, pokrojonej na kawałki

cukinia, pieczarki, pietruszka- opcjonalnie

3 ząbki czosnku, rozgniecione

1 puszka pomidorów krojonych/ passata pomidorowa/ przecier pomidorowy

2 szklanki bulionu warzywnego

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego oregano

1/2 łyżeczki świeżego tymianku

szczypta chilli

sól i pieprz do smaku

olej 

Sposób przygotowania:

  1. Na większej patelni podgrzej z 2 łyżki oleju i podsmaż marchewkę, cebulę, czosnek. Około 5 minut.
  2. Dodaj pomidory, bulion, fasolkę, przyprawy i soczewicę. Zmniejsz ogień na mały, przykry i gotuj.  Około 40 minut, lub do momentu ugotowania się warzyw, soczewicy. Soczewica powinna wchłonąć cały sos. Na koniec gotowania można odkryć patelnię, aby potrawa szybciej zgęstniała.
  3. Możesz podawać, z ryżem, z grzankami, ziemniakami.
Zdjęcie - Ragu z zielonej soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ragu z zielonej soczewicy

Kategorie przepisów