Racuszki na kefirze z jabłkiem i bananem

Racuszki na kefirze z jabłkiem i bananem

Zdjęcie - Racuszki na kefirze z jabłkiem i bananem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzień dobry :-) Moje dzieci i my w sumie też lubimy wszelakiego rodzaju placuszki, racuszki itd. Ostatnio dawno nie było, więc zrobiłam im tym razem z jabłkiem i bananem. Racuszki na kefirze wychodzą rewelacyjne. Są delikatne, puszyste i niesamowicie smaczne. U nas zniknęła od razu cała porcja i jutro robię po raz drugi :-) Jakiś czas temu robiłam podobne tylko na jogurcie (klik). Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki:

  • 400 ml kefiru
  • 2 jajka L
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 Łyżeczki sody
  • 3 średnie jabłka
  • 1 duży banan
  • 1 łyżeczka cukru

1. Do misy miksera dajemy jajka i cukier. Ubijamy na puszystą jasną masę. Następie dodajemy kefir i miksujemy do połączenia się składników.
2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy do ciasta - miksujemy.
3. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę, tak samo banana. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.
4. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nabieramy porcje ciasta i nakładamy na patelnię formując placuszka. Smażymy z obu stron na rumiano. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik żeby placuszki nam się odsączyły z tłuszczu.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)

Zdjęcie - Racuszki na kefirze z jabłkiem i bananem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Racuszki na kefirze z jabłkiem i bananem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Racuszki na kefirze z jabłkiem i bananem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Racuszki na kefirze z jabłkiem i bananem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów