Racuchy z truskawkami

Racuchy z truskawkami
Zdjęcie - Racuchy z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Powietrze pachnie majowym deszczem a śniadania smakują domowymi racuszkami z pierwszymi polskimi truskawkami.

Zdjęcie - Racuchy z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Racuchy z truskawkami
/ przepis dla 2 osób/
- 200 ml płynnego jogurtu naturalnego/ maślanki lub kefiru
- 130 g mąki pszennej
- 20 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 duże jajka
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru/miodu lub syropu z agawy
dodatkowo:
- olej rzepakowy (do smażenia)
- cukier puder
- świeże truskawki

Do miski wlewam jogurt, dodaję jajka i mieszam wszystko za pomocą trzepaczki lub widelca.
Następnie dodaję przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, syrop lub cukier.
Wszystko mieszam tylko do połączenia składników.
Masa musi być gładka i jednolita. Rozgrzewam olej na patelni i smażę partiami racuszki.
1 łyżka ciasta = 1 placuszek.
Smażę racuszki na średniej wielkości ogniu przez ok. 2 minuty, do czasu aż urosną i pojawią się na ich powierzchni bąbelki. Jeśli placuszek jest zarumieniony od spodu , to znak, że należy go przewrócić łopatką na drugą stronę. Gotowe posypuję cukrem pudrem i dekoruję truskawkami.
Smacznego!
Zdjęcie - Racuchy z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów