Puszysty sernik o aromacie pomarańczy

Puszysty sernik o aromacie pomarańczy

Cześć,

Tym razem moje ulubione ciasto i to w lekkim wydaniu. Inspiracja zaczerpnięta z bloga Kwestia Smaku. Zapraszam na puszysty sernik o aromacie pomarańczy.

Zdjęcie - Puszysty sernik o aromacie pomarańczy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na sernik o średnicy 26 cm):

  • 1 kg zmielonego twarogu,
  • 250 gram miękkiego masła,
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • 6 jajek,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 200 ml śmietanki 36%,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • skórka starta z trzech pomarańczy,
  • tarte migdały do podsypania ciasta.

Zdjęcie - Puszysty sernik o aromacie pomarańczy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-of:

  • Masło ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy na zmianę po jednym żółtku z łyżką cukru pudru, cały czas miksując.
  • Dodajemy do masy ser i miksujemy dalej. Następnie dodajemy cukier wanilinowy, śmietankę, tartą skórkę z pomarańczy oraz mąkę ziemniaczaną. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.
  • Ubijamy białka. Masę łączymy delikatnie z pianą z białek mieszając je drewnianą łyżką.
  • Ciasto wylewany na tortownicę o średnicy 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną tartymi migdałami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto. Po ostygnięciu piekarnika, zostawiamy ciasto w chłodnym miejscu na pare godzin (a najlepiej na całą noc) do całkowitego ostygnięcia.
  • Ciasto można polać kremem lemon curd lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Gosia

Reklamy

Kategorie przepisów