Puszysty sernik na piernikowym spodzie

Puszysty sernik na piernikowym spodzie
Zdjęcie - Puszysty sernik na piernikowym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Weekend Korzenny, który zorganizowała Ptasia trwa u mnie już tydzień, bo zapachy i smaki korzenne unoszą się w mojej głowie i wokoło mnie już dobrych kilka dni. Kolejnym cudownym zapachem świąt jest sernik Liski na piernikowym spodzie. Urzekły mnie cudowne zdjęcia i jak tylko go zobaczyłam już czułam jego zapach...już sięgałam po kawałeczek... Tak więc musiałam go po prostu zrobić ! Ten sernik to spełnienie marzeń o świętach, jest obłędnie pyszny, cudownie pachnący, rozpływający się w ustach, a nutka piernikowa dodaje mu magicznego posmaku...

Zdjęcie - Puszysty sernik na piernikowym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na spód:

*250g kruchych ciasteczek (mogą być Digestive albo Petit Beurre)

*100g masła

*2 czubate łyżeczki przyprawy piernikowej

Składniki na masę:

*500g sera twarogowego zmielonego

*160g cukru pudru

*4 jajka

*1 łyżka startej skórki pomarańczowej (lub 1 łyżeczka suszonej)

*1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

*1 czubata łyżka proszku budyniowego waniliowego

*1 cukier waniliowy

Składniki na polewę:

*150ml jogurtu naturalnego

*1 łyżka cukru pudru

*1 łyżeczka skórki pomarańczowej suszonej (lub 1 łyżka świeżej)-pominęłam

*1 łyżka soku pomarańczowego

Do posypania: szczypta kardamonu mielonego (w przepisie Liski jest gałka muszkatołowa, ale niestety skończyła mi się)

Wykonanie:

Spód: Ciasteczka pokruszyć, dodać pokrojone masło, przyprawę piernikową i zagnieść. Tortownicę o średnicy 18-20 cm (ja użyłam 23cm) wyłożyć folią aluminiową, boki posmarować delikatnie masłem. Spód i boki wylepić masą ciasteczkową. Mi wystarczyło jedynie na spód. Wstawić do lodówki, na około 20 minut.

Masa twarogowa: Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po 1 jajku, skórkę pomarańczową, wanilię, przyprawę do piernika i budyń. Wyjąc z lodówki tortownicę, wlać masę.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Wstawić sernik i piec około 45-50 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawic sernik do wystygnięcia.

Przygotować polewę : wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Polać nią ostudzony sernik i dopiekać jeszcze 12-15 minut.

Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego :)

Zdjęcie - Puszysty sernik na piernikowym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów